Maksaminen

Käteinen, kortti vai mobiili? Tässä osiossa tarkastellaan erilaisia maksutapoja, niihin liittyviä kustannuksia sekä niiden asettamia vaatimuksia ravintolasi kassajärjestelmälle.

Kassa- ja verkkoratkaisut 2/3

  • MAKSUTAPANA KORTTI JA KÄTEINEN

    Käteinen on kaikille tuttu maksutapa

    Käteinen on maksuväline, joka ei vaadi älypuhelinta, sovellusta tai muovikorttia. Käteinen ei kuitenkaan ole kaikista helpoin tai ilmainen maksuväline käsittelyn kannalta – sen laskeminen vie aikaa ja saattaa aiheuttaa virheitä. Lisäksi se pitää erikseen tallettaa tilille pankin tai muun toimijan välityksellä. Se on myös turvallisuusriski, jonka kuljettaminen tai säilytys voi altistaa ryöstöille.

    Käteisen kustannukset ovat karkeasti arvioiden suurin piirtein korttimaksujen kustannusten tasolla.

    Korttimaksaminen on helppoa ja turvallista

    Suomi on korttimaksamisen kärkimaita. Suomen kaksi suurinta ja luotetuinta maksukorttioperaattoria ovat Verifone Finland Oy ja Nets Suomi. Maksupääteratkaisujen tulee noudattaa tietoturvamääräyksiä (PCI-määräyksiä). PCI DSS -standardi (Payment Card Industry Data Security Standard) luo turvaa korttimaksamiseen ja määrittelee korttimaksamisen turvallisuuden teknisten vaatimusten minimitason. Standardia hallinnoi kansainvälinen ja riippumaton toimielin PCI Security Standards Council.

    Korteilla voi tällä hetkellä maksaa erillisillä maksupäätteillä. Kortti voi olla fyysinen kortti (esimerkiksi Visa Debit), joka luetaan sirulla tai NFC:llä, ts. lähimaksuna. Magneettiraidan käyttö on enää vähäistä.

    Korttina voi toimia myös asiakkaan älypuhelimeen (sellaiseen, jossa on NFC-tuki) ladattu sovellus, esimerkiksi Android-maailmassa Google Pay ja iPhone-maailmassa Apple Pay. Tätä kutsutaan mobiilimaksamiseksi. Se tarkoittaa, että asiakas ja asiakkaan käyttämä älylaite tunnistetaan paikan päällä, jolloin maksaminen on mahdollista maksupäätteen tai verkon kautta.

    Maksupäätteet

    Kassajärjestelmän hankinnan yhteydessä pitää valita myös tarpeita parhaiten palveleva maksupääte. Maksupäätteet jaetaan pääsääntöisesti kahteen kategoriaan: integroidut päätteet ja erillispäätteet. Erillispäätteisiin näppäillään ostoksien summa käsin, kun taas integroituja päätteitä ohjataan täysin myyntisovelluksesta tai -laitteesta. Hieman oikaisten voisi sanoa, että integroidut maksupäätteet ovat helppokäyttöisyyden ja nopeuden lisäksi myös turvallisempia. Integroidut päätteet kytkeytyvät ohjaavaan yksikköön joko kaapelilla (verkko, sarja, USB) tai langattomasti (Bluetooth, WLAN).

  • MAKSUTAPANA LASKU

    Lasku on tosite tai ilmoitus, joka sisältää myydyn tuotteen tai palvelun tiedot sekä siitä sovitun hinnan. Lasku voi olla paperinen tai sähköinen. Laskutusmuodosta sovitaan asiakkaan kanssa.

    Sähköinen lasku voi olla verkkolasku, sähköpostilasku tai paperilasku tulostuspalvelun kautta.

    Verkkolasku

    Verkkolaskua varten tarvitset asiakkaasi verkkolaskuosoitteen ja laskutusohjelman, joka voi lähettää verkkolaskuja. Verkkolaskun etuna on, että sen avulla voit hyväksyttää, maksattaa ja toimittaa laskuja kirjanpitoon ilman manuaalista kirjausta. Tällöin laskun vastaanottaja säästää aikaa ja välttää virheitä laskun käsittelyssä.

    Sähköpostilasku

    Laskun lähettäminen sähköpostiin on monelle kuluttajalle ja pienelle yritykselle kätevä tapa vastaanottaa lasku nopeasti. Hyvä laskutusohjelma lähettää laskun vastaanottajan sähköpostiin sekä valvoo, että viesti menee perille ja että asiakas avaa laskun. Laskun lähettäminen sähköpostilla onnistuu myös PDF-tiedostona.

    Tulostuspalvelun kautta

    Laskuttaja lähettää laskun sähköisesti, mutta vastaanottaja saa laskun paperille tulostettuna. Tällöin lasku lähetetään laskutusohjelmasta tulostuspalveluun, josta lasku postitetaan asiakkaalle.

    Lasku on samalla myös perusta kirjanpidon tekemiseen, ja sen tulee täyttää verottajan vaatimukset (arvonlisäverolain vaatimukset huomioiden). Yrittäjä on velvollinen säilyttämään kaiken kirjanpitoaineiston seitsemän vuoden ajan. Sähköisessä arkistoinnissa vaatimuksena on, että aineisto on tallessa vähintään kolmessa eri sijainnissa.

    Laskutuksessa yrittäjä kantaa luottoriskin, jota voidaan pienentää tekemällä luottokysely laskun saajan taloudellisesta tilasta.