Kattaminen

Viinilasi vaikuttaa viinin makuun ja illalliskokemukseen. Tämä osio tarjoaa vinkkejä ja inspiraatiota ravintolasi astioiden ja keittiötarvikkeiden valintaan.

Kattaminen ja sisustaminen 1/2

  • KAHVILA

    Kahvilan tärkein astia on tietenkin kahvikuppi, joka on osa kokonaiselämystä, tuo kahvin maun parhaalla mahdollisella tavalla esiin ja tukee kahvilan sisustusta, tunnelmaa ja konseptia. Kahvila, joka ottaa kahvin tarjoilun tosissaan, tarjoaa kahvijuomat niille suunnitelluista kupeista.

    Kahvikuppi vaikuttaa kahvin makuun ja kahvikokemukseen

    Suomessa kiinnostus artesaanikahviloihin, -paahtimoihin ja -kahveihin lisääntyy samaa vauhtia kuin kahvihifistelijöiden määrä kasvaa. Kahvinautinto on kokemus, ja siksi kahvin kulutus kodin ulkopuolella kasvaa. Kokonaiselämystä tukevat myös kahvilan miljöö ja palvelu.

    Kahvikupilla on iso vaikutus kahvin makuun ja kahvikokemukseen

    Kahvikuppien kirjo on valtava. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin näihin asioihin:

    • Kestävyys: oletko valmis uusimaan sarjaa jatkuvasti vai haluatko vuosia kestävän vaihtoehdon?
    • Säilytys: paljon vai vähän säilytystilaa? Jos säilytystilaa on vähän, valitse pinottavaksi tarkoitetut kupit
    • Kahvijuomien valikoima: tarjoatko suodatinkahvin lisäksi myös erikoiskahveja? Vaatiiko asiakaskuntasi kahvinsa erikoiskupeista?
    • Yhtenäinen sarja vai kaikki kupit erilaisia?
    • Muista myös kahvikuppien tyyliin sopivat teekupit!

    Kun hankit uusia juomalaseja kahvilaasi tai ravintolaasi, mieti erityisesti ravintolan kohderyhmää, volyymia ja säilytystiloja. Nämä vaikuttavat siihen, millaisesta lasimassasta tehty ja minkä kokoinen, tyylinen, värinen ja hintainen lasi sinun ravintolaasi sopii.

    Ravintolan työntekijät kokevat usein lasien säilytyksen haasteelliseksi. Siksi sinun onkin hyvä valita sellaisia juomalaseja, joita voit käyttää monipuolisesti eri tarkoituksiin. Monet lasit soveltuvat juomien lisäksi erinomaisesti myös esimerkiksi alkuruoan, jälkiruoan, keittojen ja salaattien tarjoiluun. Erilaisilla esillelaittotavoilla saat tavallisestakin annoksesta kiinnostavan.

    Viinit voivat kuulua myös kahvilamaailmaan. Anniskeluravintola-välilehdellä opimme lisää oikeanlaisista viinilaisesta ja jaamme parhaat vinkit!

  • RUOKARAVINTOLA

    Millainen ravintola – sellainen astiasto!

    Astiaston valinnassa vaikuttavat

    • ravintolasi palvelukonsepti ja liikeidea
    • asiakasmäärä
    • astiaston käyttötiheys: käytätkö astioita kerran päivässä vai jatkuvasti
    • minkälaiselta haluat kokonaisuuden näyttävän
    • minkälainen ruoka- ja juomatuote ravintolaasi tulee
    • kuinka kovalle käytölle astiasto tulee
    • budjetti.

    Keittiötarvikkeet tukevat onnistumista

    Ei ole yhdentekevää, minkälaisilla välineillä keittiötäsi pyöritetään. Keittiötarvikkeiden – kuten astiaston – valintaan vaikuttaa olennaisesti ravintolasi liikeidea.

    E.Ahlströmin viisi vinkkiä keittiötarvikkeiden valintaan:

    • Tärkeimmät valintakriteerit ovat ravintolan konsepti ja liikeidea: teetkö itse, käytätkö esivalmisteita?
    • Ota huomioon volyymit ja budjetti: minkälaista asiakasmäärää tavoittelet, minkälainen keittiötarvikkeiden uusimissykli on mahdollinen?
    • Harkitse materiaaleja: pinnoitetut vai pinnoittamattomat, astianpesukoneen kestävät, muoviset vai rosteriset välineet?
    • Ota huomioon elintarvikelaki ja viranomaismääräykset.
  • ANNISKELURAVINTOLA

    Lasit ovat anniskeluravintolan tärkein tuote.

    Olutlasi

    Olutlasin tehtävä on siemailun ohella suojella olutta eli säilyttää sen tuoksut ja maut. Kaunis olutlasi korostaa juoman ulkonäköä ja tekee nautiskelusta jopa esteettisen kokemuksen. Oikea ja hyvin pesty olutlasi on osoitus ravintolan korkeasta palvelutasosta ja oluen arvostuksesta.

    Brittiläinen pint-lasi eli pinttilasi on joka ravintolan peruskallio. Pinottava lasi sopii hanaoluiden tarjoiluun. Hyvä olutravintola hankkii valikoimiinsa myös monikäyttöisiä tulppaanilaseja. Kavennettu keskiosa auttaa kauniin vaahdon muodostumisessa sekä tiivistää oluen aromit.

    Viinilasi

    Viinilasi on usein näkyvin osa pöytäkattausta, ja viinilasilla voidaan luoda vahvoja mielikuvia ravintolasta.

    Kun ravintolaan halutaan rentoa ja välitöntä tunnelmaa, viinilasiksi sopii yksinkertainen ja lyhytjalkainen – jopa jalaton – lasi. Juhlavat viinilasit ovat yleensä korkeajalkaisia ja lasimassa on ohutta, upean kirkasta ja kauniisti soivaa.

    Samppanja ja kuohuviini kannattaa tarjota tulppaaninmuotoisesta lasista, jossa aromit toistuvat huilumallista lasia paremmin.

    Drinkkilasi

    Tyylikäs drinkkilasi viimeisteleen juoman. Drinkkilasit tukevat baarin tyyliä ja omaa drinkkilistaa. Kirkkaissa laseissa juomien värit ja rakenteet pääsevät parhaiten esiin. Trendikkäät messinkiset ja gun-metalliset lasit ja mukit lisäävät näyttävyyttä.

    Myös drinkkilasi voi olla pinottava, jolloin säilytystilaa tarvitaan vähemmän.

    Baaritarvikkeet

    Hyvin varustellun baarin tarvikkeista löytyvät ainakin:

    • Sekoituslasi, cocktail-lusikka, shakerit, siivilät, viinamitat, blenderi, yhden käden sitruspuristin
    • Bitteri- ja suihkupullot, pipetit, pinsetit ja jääpalapihdit
    • Työlauta, hyvä veitsi, pieni raastin, koristeille laatikot ja purkit sekä kitkapintaiset tarjottimet
    • Baarin tyyliin sopiva lasivalikoima