Ensiaskeleet yrityksen perustamiseksi

Yrityksesi on olemassa, kun se on rekisteröity.

Luvat ja ilmoitukset 1/3

 • YRITYKSEN PERUSTAMINEN

  Yrityksesi on olemassa sen jälkeen, kun se on rekisteröity. Ennen yrityksen yrityksen rekisteröimistä on päätettävä yritysmuodoista.

  Yrityksen tai yhteisön perustamisesta on ilmoitettava PRH:n kaupparekisteriin tai säätiörekisteriin sekä Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

  Yritys ja yhteisötietojärjestelmän nettisivuilta löytyy kattava opas sekä tarvittavat lomakkeet yrityksen perustamista varten.

  Mikä ihmeen YTJ? YTJ.fi on Patentti ja Rekisterihallituksen sekä Verohallinnon yhdessä ylläpitämä Yritys ja Yhteistietojärjestelmä.

  YRITYKSEN NIMEÄMINEN

  Yrityksen nimipalvelussa voit tutkia etukäteen, onko uudelle yritykselle pohtimasi nimi rekisteröitävissä. Palvelu on maksuton. Palveluntarjoaja on PRH, hakutulokset päivittyvät palveluun kerran vuorokaudessa.

  Mikä ihmeen PRH? PRH eli Patentti ja Rekisterihallitus.

  Vasta kun olet jättänyt ilmoituksen, kaupparekisterissä tutkitaan, onko nimelle esteitä. Älä siis painata yrityksesi nimeä mainos- tai markkinointimateriaaleihin ennen kuin nimi on hyväksytty.

  MINUSTAKO TYÖNANTAJA?

  Yrityksesi on ilmoittauduttava työnantajarekisteriin, jos aloitat säännöllisen palkanmaksun ja palveluksessasi on kalenterivuoden aikana joko vähintään kaksi vakituista palkansaajaa tai vähintään kuusi tilapäistä palkansaajaa. Myös työnantajarekisteriin ilmoittaudutaan perustamisilmoituslomakkeella Y1.

  Työntekijät on vakuutettava työntekijän eläkelain (TyEL) sekä työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti. Työnantajan pakollisia vakuutuksia ovat:

  • työeläkevakuutus
  • työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
  • työntekijäin ryhmähenkivakuutus
  • työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu

  Työnantaja saa ottaa vakuutukset parhaaksi valitsemastaan paikasta.

  Lue lisää Henkilöstöstä ja rekrytoinnista!