Kirjanpito & tilinpäätös

Yrityksen tulee laatia tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Vaivattomin – ja yleensä järkevin – tapa hoitaa kirjanpito on ulkoistaa se ammattilaisen tehtäväksi. Lue lisää alta!

Taloudenhoito 4/4

 • KIRJANPITO- VELVOLLISUUS

  Kirjanpitolain mukaan kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia

  Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Vaikka kirjanpito ei välttämättä tunnu kovin kiinnostavalta asialta, yrittäjänä sinun on täytettävä vähintään lakisääteinen velvollisuutesi ongelmien välttämiseksi.

  Kirjanpitolain mukaan kirjanpito tarkoittaa yksinkertaistetusti yrityksen liiketapahtumien eli menojen, tulojen, rahoitustapahtumien sekä niiden oikaisu- ja siirtoerien kirjaamista tiettyjen säädösten mukaisesti. Jos pelkästään tuo yksi lause aiheuttaa hengenahdistusta, ei huolta. Kirjanpitoa ei ole järkeä tehdä itse, vaan sen – kuten muunkin taloushallintoon liittyvän työn – voi ulkoistaa taloushallinnon palveluntarjoajalle, eli tilitoimistolle.

  Yleisin ja tärkein taloushallinnon ulkoistamisen askel koskee yrityksen kuukausikirjanpitoa ja tilinpäätöksen laatimista. Siinä tilitoimisto ottaa vastuun yrityksen kuukausittaisen kirjanpidon laatimisesta, lakisääteisten ilmoitusten (kuten ALV-ilmoitukset) tekemisestä sekä tilinpäätöksen ja veroilmoituksen laatimisesta. Sinun tarvitsee vain valtuuttaa tilitoimisto hoitamaan nämä tehtävät puolestasi.

  DIGITAALINEN TALOUSHALLINTO

  Kaikkein kustannustehokkain ja nopein tapa hoitaa kirjanpito on käyttää sähköistä eli digitaalista taloushallintoa. Kaikki yrityksen tositteet – eli ostolaskut, myyntilaskut, kuitit pankki- ja luottokorttihankinnoista, tiliotteet jne. käsitellään sähköisesti asiakkaan ja tilitoimiston yhteisessä(,) verkossa/netissä toimivassa taloushallinnon järjestelmässä. Digitaalisen taloushallinnon palvelut ovat käytettävissä pilvipalveluna millä tahansa päätelaitteella, kuten tietokoneella, matkapuhelimella tai tabletilla. Tämä ei edellytä erityisiä tietotekniikkataitoja, sillä tilitoimisto huolehtii lähes kaikista työvaiheista puolestasi.

  Digitaalisen taloushallinnon ansiosta tiedät koko ajan paljonko yrityksesi tulot ja saamiset ovat, paljonko menot ja velat ovat ja paljonko pankkitilillä on rahaa. Näin saadaan lähes reaaliaikainen näkymä yrityksen taloustilanteesta. Ilman kirjanpitoa ja taloushallintoa yrityksen johtaminen ja esimerkiksi rahavarojen riittävyyden varmistaminen on käytännössä mahdotonta.

  Taloushallinnon ulkoistamisen ansiosta:

  • Voit käyttää oman aikasi tehokkaasti siihen mitä osaat – eli ravintolasi pyörittämiseen ja asiakkaiden palvelemiseen.
  • Saat neuvoja ja opastusta yrityksesi talouden hoitamiseen, taloudellisten tavoitteiden asettamiseen ja tulevaisuuteen varautumiseen.
  • Vältät mahdolliset verottajan tai muiden viranomaisten langettamat myöhästymismaksut tai sakot.

  TILINPÄÄTÖS

  Yritysten tulee laatia tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilikausi on 12 kuukauden mittainen jakso, usein kalenterivuosi tai muu yrityksen toimintaan sopiva jakso.

  Tilinpäätöksestä selviävät yrityksen tulos ja varallisuusasema. Kirjanpitolaki määrittelee tilinpäätökseen kuuluvat dokumentit ja muotovaatimukset. Näitä ovat esimerkiksi tuloslaskelma ja tase, joita käsitellään lisää Miten johdan ja kehitän -osiossa.

  Hyvä tilinpäätös antaa selkeän kuvan yrityksestä sen sidosryhmille. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Verottaja.
  • Patentti- ja rekisterihallitus.
  • Yrityksen omistajat, erityisesti mahdolliset ulkopuoliset sijoittajat.
  • Rahoittajat kuten esimerkiksi pankit.