Dukning

Vinglaset inverkar på vinets smak och middagsupplevelsen. I detta kapitel hittar du tips och inspiration för valet av kärl och köksutrustning till din restaurang.

Dukning och inredning 1/2

  • KAFÈ

    Kaféets viktigaste kärl är förstås kaffekoppen, som är en del av helhetsupplevelsen, för fram kaffets smak på bästa möjliga sätt och stödjer kaféets inredning, atmosfär och koncept. Ett kafé som tar kaffeserveringen på allvar serverar kaffedrycker i koppar som designats för dem.

    Kaffekoppen inverkar på kaffets smak och kaffeupplevelsen

    I Finland ökar intresset för artesankaféer, -rosterier och -kaffe i samma takt som antalet kaffefinsmakare ökar. Kaffenjutningen är en upplevelse och därför ökar kaffekonsumtionen utanför hemmet. Helhetsupplevelsen stöds också av kaféets miljö och betjäning.

    Kaffekoppen har en stor inverkan på kaffets smak och kaffeupplevelsen

    Kaffekopparnas mångfald är väldig. När du väljer koppar ska du åtminstone iaktta följande aspekter:

    • Hållbarhet: är du beredd på att förnya servisen ofta eller vill du ha ett alternativ som håller i åratal?
    • Förvaring: mycket eller lite förvaringsutrymme? Om det finns lite förvaringsutrymme, välj koppar som kan staplas ovanpå varandra
    • Kaffedryckernas urval: serverar du utöver filterkaffe även speciella kaffesorter? Kräver din kundkrets att kaffet ska serveras i särskilda koppar?
    • Ska servisen vara enhetlig eller kan alla koppar vara olika?
    • Kom också ihåg tekoppar som går i samma stil!

    När du skaffar nya dricksglas till ditt kafé eller din restaurang, tänk speciellt på restaurangens målgrupp, volymen och förvaringsutrymmet. Dessa inverkar på hurudan glasmassa glaset är gjort av och storleken, stilen, färgen och priset på glasen som lämpar sig för din restaurang.

    Restaurangpersonalen upplever ofta att förvaringen av glasen är utmanande. Därför är det bra att välja sådana dricksglas som du kan använda mångsidigt för olika ändamål. Många glas lämpar sig utmärkt förutom för drycker även till exempel för servering av förrätt, efterrätt, soppor och sallader. Genom att sätta upp maten på olika sätt blir även vanliga portioner intressanta.

    Viner kan även tillhöra kafévärlden. I avsnittet Utskänkningsrestaurang berättar vi mer om rätt slags vinglas och ger de bästa tipsen!

  • MATRESTAURANG

    Sådan restaurang – sådan servis!

    På valet av servis inverkar

    • din restaurangs servicekoncept och affärsidé
    • kundmängden
    • hur ofta servisen används: använder du servisen en gång per dag eller kontinuerligt
    • hur vill du att helheten ska se ut
    • vilken mat- och dryckesprodukt serveras i din restaurang
    • hur intensivt används servisen
    • budgeten.

    Köksgeråden stödjer framgången

    Det är inte ovidkommande med hurudana redskap köket drivs. Din restaurangs affärsidé har en grundläggande inverkan på valet av köksgeråd – såsom servis.

    E.Ahlströms fem tips för att välja köksgeråd:

    • De viktigaste urvalskriterierna är restaurangens koncept och affärsidé: gör du själv eller använder du halvfabrikat?
    • Beakta volymen och budgeten: hur stor kundmängd strävar du efter, hur ofta är det möjligt att förnya köksgeråden?
    • Tänk på materialen: belagda eller icke belagda ytor, redskap som tål maskintvätt, är gjorda av plast eller är rostfria?
    • Beakta livsmedelslagen och myndighetsbestämmelser.
  • UTSKÄNKNINGSRESTAURANG

    Glasen är utskänkningsrestaurangens viktigaste vara.

    Ölglas

    Ölglasets uppgift vid sidan av läppjande är att skydda ölen, dvs. bevara dess dofter och smaker. Ett vackert ölglas framhäver dryckens utseende och gör avnjutningen till en så gott som estetisk upplevelse. Ett rätt och rent ölglas är ett tecken på restaurangens höga servicenivå och öluppskattning.

    Det brittiska pintglaset är grundläggande för varje restaurang. Glas som kan staplas ovanpå varandra lämpar sig för servering av kranöl. En bra ölrestaurang skaffar även mångsidiga tulpanglas till sitt urval. Den avsmalnade mitten gör att ett vackert skum bildas och kondenserar ölens aromer.

    Vinglas

    Vinglaset är ofta den mest synliga delen av dukningen, och med vinglaset kan man skapa starka intryck av restaurangen.

    När man vill skapa en avslappnad och spontan stämning i restaurangen är ett enkelt glas med kort fot – eller till och med ingen fot – lämpligt som vinglas. Festliga vinglas har vanligtvis hög fot och glasmassan är tunn, underbart genomskinlig och vackert klingande.

    Champagne och mousserande vin ska serveras i tulpanformat glas där aromerna upprepas bättre än i ett flöjtformat glas.

    Drinkglas

    Ett stiligt drinkglas kompletterar drycken. Drinkglasen stödjer barens stil och den egna drinklistan. I genomskinliga glas kommer dryckernas färger och struktur till sin rätta. Trendiga glas och muggar i mässing och kanonmetall ökar effektfullheten.

    Även drinkglas kan vara stapelbara, då behövs mindre förvaringsutrymme.

    Bartillbehör

    En välutrustad bar har åtminstone följande utrustning:

    • Mixerglas, barsked, shaker, silar, spritmått, mixer, citruspress
    • Bitter- och sprayflaskor, pipetter, pincetter och istång
    • Skärbräda, en bra kniv, ett litet rivjärn, lådor och burkar för dekorationer samt brickor
    • Ett glasurval som lämpar sig till barens stil