Kassasystem

Med ett bra och omfattande kassasystem lyckas du som företagare och utvecklar din affärskompetens på ett optimalt sätt. I detta kapitel har vi sammanställt olika aspekter som det lönar sig att beakta vid valet och anskaffningen av kassasystem.

Kassa- och nätlösningar 1/1

 • HA FRAMGÅNG SOM FÖRETAGARE

  Med ett bra och omfattande kassasystem lyckas du som företagare och utvecklar din affärskompetens. Du kan kontrollera vilken del av ditt företag som helst på årsnivå samt tidigare försäljningsuppgifter för återkommande säsonger och reservera rätt mängd varor till försäljning och en lämplig mängd personal inför den kommande försäljningstoppen.

 • PRODUKT- OCH KUNDHANTERING

  Produktinformationen i systemet möjliggör elektronisk utveckling av restaurangen: till exempel kan en elektronisk meny integreras i kassasystemet. Du kan använda produktinformationen och bilderna från menyn i din restaurang på olika infoterminaler eller servitörernas tabletter eller kassavyer.

 • LAGERFÖRVALTNING

  Regelbunden inventering förbättrar uppföljningen avsevärt och ger en grund för att förvalta varulagret. Det är emellertid en av de största partierna som binder kapital, vilket gör att uppföljning och ledning av varulagret är en av grundpelarna för framgångsrik affärsverksamhet. Största orsaken till att inventeringen inte blir gjord är den arbetstid som den kräver. Numera finns verktyg som gör inventeringen effektiv och förstklassig. Nu behöver man inte längre klistra post it-lappar på varorna och i timtal skriva in mängderna i systemet.

  Med en mobilterminal utförs arbetet snabbare och antalet fel minskar när man kan slutföra arbetet genom att samtidigt räkna och mata in uppgifterna.

  På marknaden finns appar som laddas ner i smarttelefonen och som kan användas för att mata in uppgifterna i systemet. På så sätt behöver du inte göra någon stor investering för att upprätthålla lagerförvaltningen. Det är även möjligt att göra både beställningsförslag och inventering på en mobil enhet. På en mobil enhet görs registreringen med streckkod eller med sökfunktionen samtidigt som varorna räknas.

 • UPPFÖLJNING OCH RAPPORTERING

  Data som kassasystemet och -programmet producerar för rapportering gör det även lättare och snabbare att sköta företagsverksamhetens obligatoriska rutiner. Från kassarapporterna får du färdiga uppgifter för din ekonomiska förvaltning, vilket påskyndar den dagliga kassabokföringen.

  Kassasystemet kommunicerar vid behov med bokföringssystemet, varpå du kan skicka uppgifterna direkt från kassan till bokföringsbyrån eller fakturera direkt från systemet.

 • BETALNING

  Den bästa lösningen beror på mängden transaktioner. En fast terminal som är integrerad med kassaapparaten är lämpligast när transaktionerna och kunderna är många. När man sällan slår in kontanter i kassan kan man även använda bärbara betalterminaler.

  En annan viktig faktor är prissättningen. Att investera i utrustning kan sluka en stor del av ett litet företags budget. Kostnadsfria tjänsteleverantörer tar emellertid en stor provision från försäljningen, vilket i längden är långt ifrån lönsamt.

  Det är inte förnuftigt för evenemangsarrangörer, pop up-butiker eller säsongsbutiker att skaffa egen utrustning. Betalterminaler kan även hyras för kortvarig användning eller för en längre tid: för en dag, en vecka, en månad, hur som helst. Du kan även hyra en terminal till exempel för ett veckoslut för en mässa. Du får terminalen inom ett par dagar.