Vanliga frågor

Har du några frågor som hör samman med att skapa eller driva en restaurang? Nedan har vi listat svaren på de frågor man oftast ställer oss. Om du inte hittar svaret på din fråga ska du inte tveka att kontakta oss!

 • Millaisia astioita tarvitsen ravintolaani?

  Kattaus ja somistus ovat osa ravintolan kokonaisvaikutelmaa. Jokaiselle juomalle ja ruokalajille löytyy omanlaisensa ratkaisu. Astioiden tarpeen määrittelee se, millainen ravintolasi tarjonta on. Kahvilassa tulee olla erilaisille kahvijuomille sopivat astiat, kun taas ruokaravintolassa astia-tarve on laajempi.

  Rakenna Ravintolasi -palvelu tarjoaa tietoa ja inspiraatiota sopivien astioiden ja somisteiden valintaan.

 • Mitä järjestelmiä tarvitsen, millainen kassajärjestelmä ravintolassa tulisi olla?

  Ravintolan arjen sujuvaan pyörittämiseen tarvitset kunnolliset työkalut ja järjestelmät, jotta päiväsi eivät mene teknisiä ongelmia pähkäillessä. Rakenna Ravintolasi-palvelusta löydät tietoa, miten sujuvoitat asiakaspalvelua ketterällä kassavirralla.

 • Haluan palkata ravintolaani työntekijöitä, mitä minun tulee ottaa huomioon?

  Työntekijöiden palkkaaminen on suuri harppausaskel jokaiselle ravintoloitsijalle. Työvoimatarpeen selvittäminen ja työnantajavelvoitteista huolehtiminen saattaa herättää monia kysymyksiä. Työnantajana vastaat esimerkiksi työntekijöiden työtapaturmavakuutuksista, työterveyshuollosta ja työnantajarekisteristä. Mieti, palkkaatko työntekijän suoraan yritykseesi vai hyödynnätkö toimialapalveluita, joiden kautta on mahdollista saada vuokratyövoimaa.

  Huomioithan, että jokainen elintarvikkeita käsittelevä työntekijäsi tarvitsee hygieniapassin.

 • Ravintolan taloudenhoito, mitä minun tulee ottaa huomioon?

  Taloudenhoidot faktat on hyvä olla hallussa, jotta tiedät millä mallilla ravintolasi talous on.  Lain mukaan yrittäjän tulee pitää kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Kirjanpidon ensisijainen tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen.

  Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksellisuuden, tase vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden. Kirjanpitoa hyödyntäen voidaan esimerkiksi tehdä kassavirtalaskelmia ja ennakoida tulevia kassavirtoja, laatia budjetteja ja asiakaskannattavuuslaskelmia ja niin edelleen.

 • Millaiset toimitilat sopivat ravintolalle?

  Ravintolatoiminnan voi aloittaa vain sellaisessa huoneistossa, jonka rakennusvalvontavirasto on kyseiseen tarkoitukseen hyväksynyt. Ota huomioon, että asemakaavat ja huoneistojen suojelumääräykset säätelevät tilojen muuttamista vastaamaan ravintolalle asetettuja teknisiä vaatimuksia. Ulkoterassit, tarjoilutiskit, aidat ja kalusteet vaativat usein erillisen toimenpideluvan tai muita sijoittamislupia. Ulkotarjoilualueesta on tehtävä ilmoitus poliisille.

  Myös terveysviranomaisten pitää antaa hyväksyntänsä tilalle sen sopivuudesta elintarvikehuoneistoksi. Tämä tarkoittaa, että ravintolalle on laadittava muun muassa omavalvontasuunnitelma.

  Pelastuslaitoksen valvontaosaston on ennen toiminnan aloittamista tehtävä palotarkastus huoneistoon. Yli 50 asiakaspaikan ravintolalle on  laadittava pelastussuunnitelma.

 • Mitä lupia tarvitaan ravintolan perustamiseen?

  Ravintolan perustamiseen liittyviä lupia ovat esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen ja omavalvontasuunnitelman laatiminen. Ota huomioon myös rakennusvalvonnan lupa-asiat, elintarvikevalvontaviranomaisten edellyttämät asiat sekä anniskeluviranomaisten lupa-asiat, pelastustoimen lupa-asiat musiikinkäytön lupa-asiat.

 • Miten ravintola perustetaan?

  Ravintolan perustamiseen liittyy paljon suunnittelua ja täytettäviä lupia ja hakemuksia. Perustamisilmoituksen tarvitset rekisteröityäksesi yritystietojärjestelmään. Samalla voit ilmoittautua myös kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

  Ravintolatoiminnan perustamiseksi tarvitset liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelmassa tulee ottaa huomioon ravintolasi liikeidea, millaisia palveluita ja tuotteita ravintolasi myy ja ketkä ovat sen potentiaalisia asiakkaita. Ota huomioon myös kilpailevat yritykset ja mieti, miten ravintolasi erottautuu muista ravintoloista.

  Alkupääoman lisäksi tarvitset myös todennäköisesti rahoitusta, joten budjetin ja taloudenhoidon suunnittelu on erittäin tärkeässä asemassa. Ravintola tarvitsee myös toimitilan, työntekijöitä, kassajärjestelmän, kalusteet ja astioita. Jotta asiakkaat löytävät ravintolasi, tarvitset myös myynti- ja markkinointisuunnitelman.

  Rakenna Ravintolasi -palvelumme auttaa sinua ravintolan perustamisessa ja kehittämisessä. Palvelumme on käyttäjälle ilmainen.

 • Kuka voi perustaa ravintolan?

  Suomessa kuka tahansa voi perustaa yrityksen, esimerkiksi ravintolan. Ravintola-alan yrityksen perustavalla henkilöllä tulee olla tarvittava määrä tietoa ravintolatoiminnasta, jotta ymmärtää alan mahdollisuudet, haasteet ja riskit.